Houten tuinmeubelen winterklaar maken

Meubels

Bij het overwinteren van houten tuinmeubelen, bijvoorbeeld een dining loungeset, hangt het letterlijk af van welk hout het is gemaakt: Omdat hardhoutsoorten zoals teak, robinia, lariks, eucalyptus of acacia door hun van nature hogere dichtheid en hoger oliegehalte zo robuust zijn dat ze de winter buiten met optimale zorg kunnen doorbrengen – als u ze afdekt met een beschermende kap en u niet erg verbleken veroorzaakt door zonlicht. Zacht hout zoals vuren of grenen daarentegen verdraagt ​​nauwelijks vocht en kou. Overwinteren is daarom beter niet buiten. Optimaal houtonderhoud betekent: Maak het hout grondig schoon. U kunt vol vertrouwen vertrouwen op de beproefde huismiddeltje wrongelzeep, die u oplost in water en met de houtnerf opborstelt. Schuur houten meubelen die in de loop van het seizoen te sterk verweerd zijn geworden voordat u ze opbergt, en verzegel het schone, droge en vetvrije oppervlak met speciale oliën of glazuren. In het voorjaar hoef je er alleen nog maar met het verzorgingsmiddel overheen en het meubel is klaar voor gebruik.

Hout heeft een kamerklimaat nodig dat niet te droog en niet te vochtig is om te overwinteren en dat in geen geval te grote temperatuurschommelingen mag vertonen. Want dan zou het hout gaan bewegen en scheuren.

Tuinmeubelen van wicker (echt rotan) wintervast maken

Echt rotan is een product uit de stam van zogenaamde rotanpalmen. Hun hout is niet hol zoals bamboe, maar solide en navenant stabiel – en toch bijzonder licht. Door het specifieke oppervlak van rotanhout hebben tuinmeubelen van echt rotan veel onderhoud nodig. Oliën hechten er niet voldoende aan, waardoor ze niet uit zichzelf een beschermend laagje kunnen vormen tegen weer en wind. Om deze reden moeten hier speciale rotanlakken worden gebruikt, waarvan de ervaring leert dat ze royaal moeten worden aangebracht.

Belangrijk: echt rotan wordt pas weerbestendig dankzij de gapless beschermlaag. Let op: weerbestendig – niet winterhard! Rotanmeubels moeten zeker voor de winter worden bewaard.

Houd er bij het kopen van uw rotan tuinmeubelen rekening mee dat deze doorgaans niet opvouwbaar zijn. Ze hebben daarom relatief veel ruimte nodig voor hun opslag. Als de rotan meubelen de winter buiten moeten doorbrengen, kan dit niet zonder een beschermhoes en een folie onder de meubelpoten zodat ze beschermd zijn tegen direct vocht. Soms zijn er ook geschikte “laarzen”, oftewel beschermkapjes die je voor extra bescherming kunt opzetten.

Houten tuinmeubelen winterklaar maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven