Maak het perfecte spiegelei

Spiegelei

Een ei is niet zomaar een ei. Het is ook niet alleen een ingrediënt om mee te koken, maar kan ook een gerecht op zich zijn. Van roerei tot gebakken eieren, alles is mogelijk. Vooral bij dat laatste zijn er veel manieren om het klaar te maken. Iedereen kan het immers zomaar in de pan gooien.

Ingredienten

1 ei per persoon
Eventueel eivorm

Bereiding

De eerste variant is waarschijnlijk de eenvoudigste. Iedereen die ooit een spiegelei heeft gebakken, weet hoe het werkt. Alle anderen zouden nu hun ogen moeten openen. Eerst moet de pan worden voorbereid. Zet gewoon een pan op het vuur en verwarm deze met een beetje olie. Als de olie heet genoeg is, kan het ei voorzichtig aan de rand worden opengebroken en vervolgens in de pan worden gedaan. Als je wilt, kun je kruiden of peper en zout of andere kruiden erover strooien. In de normale variant wordt het maar aan één kant gebakken. Bij de “overhard”-methode moet je het gebakken ei omdraaien en ook de andere kant bakken. Zodra het de gewenste bruining/consistentie heeft, kan het van het vuur worden gehaald en geserveerd. Als er te veel olie wordt gebruikt, kan deze ook vooraf op een stuk keukenpapier worden gedaan en pas daarna op het bord.

Voor speciale gelegenheden, vormen om te bakken

Iedereen die een ei bakt weet dat het soms groot en soms klein kan zijn. Soms is het vrij smal, soms vrij breed. Eerlijk gezegd zou je koekjes niet zomaar afscheuren en in de oven doen. Dus waarom zou je dat doen met de heerlijke eieren? Vooral als je kookt voor vrienden en familie of je geliefde, zijn gebakken eiervormen aan te raden. In elke goed gesorteerde supermarkt zijn ze in veel verschillende vormen verkrijgbaar: hartjes, sterren of iets dergelijks. De bereiding werkt als traditioneel frituren. Verhit de olie in een pan, plaats de vormen in de pan en giet dan voorzichtig het ei in de vorm na het kraken. Daarna alles gewoon bakken tot het stevig genoeg is.

Uit de oven

Als er meerdere vrienden op bezoek komen voor het ontbijt, kan het druk worden op de kookplaat. Geen probleem, de eieren kunnen ook in de oven bereid worden. Het gebakken ei in de oven bereiden is niet zo moeilijk, maar duurt wel wat langer dan op het fornuis. Gebruik hiervoor het beste kleine ovenvaste vormpjes. Niet alleen de eieren gaan in de vormpjes, maar ook ingrediënten als spek, kruiden of iets dergelijks, als je dat wilt. Na ongeveer 10 minuten in de oven heb je een hardgebakken ei, waardoor de dooier niet meer vloeibaar is. Als je een vloeibaar eigeel wilt, haal het er dan na ongeveer 8 minuten in de oven uit. Het nadeel van deze methode is het energieverbruik. Enerzijds moet de oven worden voorverwarmd tot 175°. Dan duurt het natuurlijk nog langer dan op het fornuis en kan het ei maar van één kant “gebakken” worden.

Maak het perfecte spiegelei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven